Madencilik faaliyetlerinde etüd, proje, imalat ve imalat sonrası aşamalarda ölçüm işlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan haritalar madenlerin planlanması, ekonomik ve emniyetli olarak işletilmesi ve denetlenmesi için kullanılmaktadır. Bu aynı zamanda yasal bir zorunluluktur.
Genel olarak maden sahalarındaki haritacılık faaliyetlerini ocakların işletilmesi için gerekli yer üstü ve yer altı tesislerinin konum verilerini oluşturma, arama ve üretim faaliyetlerini takip etme, zamana bağlı işletme alanlarında rezerv miktarlarının belirlenmesi, işletme faaliyetlerinin planlanması ve projelendirilmesi ile çalışmaların madencilik tekniği, işçi sağlığı ve güvenliği, iş kazalarına etkin müdahale edebilme yöntemleri olarak sıralayabiliriz.
Ülke ekonomilerine katkı sağlayan yer altı kaynakları yüzyıllar boyunca insanların en önemli arayışları olmuş, özellikle günümüz sanayi ve teknolojik gelişmeleri bu kaynakların tespiti, üretilmesi, işletilmesi alanlarında stratejik öneme sahip olmuştur. Bir yönüyle günden güne gelişen enerji ihtiyacının karşılanmasında önemli rolü olan madenlerin bilinçli, verimli kullanılması bu alanlarda yapılacak sayısal haritalar ile sağlanmaktadır.